Olcsóbb a kínai?

2021.03.19

Sok hazai gyártó cég vezetősége úgy gondolja, hogy nem fizetik ki a német vagy egyéb nyugati több százezer- vagy akár millió eurós gépeit, gyártósorait és inkább Kínából vesznek a fenti ár töredékéért gépeket. Muszáj feltennünk a kérdést tényleg olcsóbb a kínai?

Minőség, idő, ár és garancia


Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nőtt a hajlandóság a kínai gyártósorok, berendezések és gépek vásárlása iránt, de (a kínai tolmács maga ellen beszél) érdemes átgondolni, hogy tényleg megéri? Habár a 90'-es évekkel szemben mára már sokkal megbízhatóbbak és lekövethetőbbek lettek a kínai gyártók az Alibaba segítségével, de nagyon fontos tudni, hogy amikor olcsóbban megvesszük ezeket a gépeket, akkor nem kapunk szervíz hálózatot és szupportot hozzá. Továbbá figyelembe kell venni a tényt, hogy Kínában nem mindig standardok alapján gyártanak, hanem "ha a végeredmény jó, akkor a gép rendben van" elv alapján. Illetve már olyannal is találkoztunk, hogy a zöld kábel az nem a földelés, hanem a fázis.

Tehát tételezzük fel, hogy a mérnökök tanácsának ellenére a vezetőség úgy döntött, hogy mégis Kínából rendeli a gyártósort. (Megjegyzés: a legtöbb gyártósort gyártó kínai cég Shenzhen és Dongguan-ban található, ha ügyfelünk onnan van az már fél siker is lehet). Szóval a vezetőség megrendelte a gépeket, akkor nagyon fontos tisztázni a következő lépéseket:

  • Szállítási határidő és feltételek
  • Garancia, csere, vagy alkatrész támogatás
  • Szakemberek küldése, vízumügyintézés, Covid-előírások
  • Kötbér

A fentiek azok a nem technikai jellegű, minimális követelmények, amelyeket érdemes átbeszélni mielőtt belekezdenénk a projektbe és csak ezután kezdjük szervezni a tolmácsainkat. 

A vírushelyzetre való tekintettel már Zoom-on keresztül is részesei lehettünk gyári gépek telepítésének, szóval semmi sem lehetetlen, ha jól meg van szervezve.